Familiezaken:
- Familiezaken betreffen alle zaken waarin het gaat om de relaties binnen een gezin of tussen (ex-)partners en de problemen daarmee.
- Echtscheiding, de verbreking van de samenleving of het einde van een geregistreerd partnerschap heel veel voorkomend. Alle familiezaken betreffen een ingrijpend proces. Daarbij ik goed van dienst kan zijn mede vanuit het feit dat ik ook als mediator en als coach opgeleid en werkzaam ben;
- Het opstellen van financiële afspraken bij het einde van het huwelijk of verbreking van de relatie of het partnerschap. Gemaakte afspraken worden vaak vastgelegd in een overeenkomst, ook wel convenant genoemd. Een convenant wordt vaak ook nog bekrachtigd door de rechtbank. Dit hoeft echter niet persé;
Kinderen:
- Berekenen en laten vaststellen van kinder- en partneralimentatie. Hierover kan een procedure gevoerd worden bij de rechtbank. Wanneer partijen overeenstemming kunnen bereiken, kan dat ook vastgelegd worden in een convenant. Dit kan desgewenst ook door de rechtbank bekrachtig worden.
- Het opstellen of wijzigen of aanvullen van een contactregeling en/of ouderschapsplan. Hierover kan een procedure gevoerd worden bij de rechtbank. Wanneer partijen overeenstemming kunnen bereiken, kan dat ook vastgelegd worden in een convenant. Dit kan desgewenst ook door de rechtbank bekrachtig worden.
- Zaken met betrekking tot de uitoefening van het ouderlijk gezag. Denk aan het vragen van een vervangende machtiging aan de rechter wanneer de andere ouder met gezag geen toestemming geeft.
- Ondertoezichtstelling van minderjarigen. Dit is een type familiezaak waarvoor altijd een uitspraak van de rechter nodig is. Ouders hebben het recht zich te verweren.
- De erkenning van een minderjarige (vervangende toestemming tot erkenning of vernietiging erkenning). Dit betreffen ook vaak gevoelige kwesties waarbij het bovendien van belang is welke gevolgen het heeft. Bovendien geldt hiervoor inmiddels een relatief korte termijn (3 maanden) zodat tijdige actie geboden is;
- Vaderschapsacties. Dit betreft het (afdwingen van) vaststelling vaderschap door middel van (afstaan van) DNA materiaal.
Pensioen:
- Na echtscheiding is er in beginsel recht op verevening van de gedurende huwelijk opgebouwde pensioenafspraken. Dit wordt niet altijd uitgevoerd wanneer dit niet tijdig aan de pensioenuitvoerder is doorgegeven. Soms moeten daarover dan nog aanvullende afspraken gemaakt of een uitspraak bij de rechter gehaald worden.
In deze zaken kan ik jou adviseren en als het nodig is voor je procederen.
Mediation
Bij mediation is – niet alleen in familiezaken- altijd het uitgangspunt dat je met elkaar in gesprek wilt gaat over hoe de zaken geregeld kunnen worden. Bij het verbreken van een relatie gaat dat gepaard met de nodige emoties. Een mediationtraject vraagt dus iets van de betrokken mensen zelf en van de mediator. De mediator is daarbij de neutrale procesbegeleider die geen partij kiest. Samen brengen we in kaart wat er wel duidelijk is en wat niet. Wat er geregeld moet worden voor wie. Uiteindelijk leidt dat tot het punt hoe de dingen dan geregeld kunnen worden. Bij mediation is het belangrijkste dat jullie afspraken kunnen maken waar jullie zelf achter staan. Immers, jullie moeten er zelf mee de toekomst in. Iets wat voor de coach in mij een belangrijk onderdeel is.
Neem contact met mij op voor verdere informatie en mogelijkheden voor uw specifieke situatie. Ik ben MfN-geregistreerd.